אוהבים היסטוריה? ומה דעתכם על בניינים שנראים כאילו יצאו מסיפור אגדה? אם התשובה היא כן, קופנהגן זה המקום בשבילכם. אל תפספסו את סיקור בכמה ארמונות בקופנהגן במהלך הטיול שלכם.
במשך מאות השנים האחרונות, משפחת המלוכה הדנית הייתה עסוקה בבניית (או יותר נכון, תשלום עבור בנייה) של כמה מהטירות והארמונות היפים ביותר באירופה.
בתור מטייל ותיק בערי אירופה, חשבתי שאני יודע משהו על טירה או שתיים. הרי בואו נודה באמת, אין עיר אירופית עתיקה שלא מכבדת את עצמה באיזה ארמון או שניים. אבל הארמונות בדנמרק הם ברמה אחרת.
זה מטורף – יש שלוש טירות וארמונות מדהימים במרכז קופנהגן לבדה – ושניים נוספים שנמצאים במרחק קצר ממרכז העיר. כן, שמעתם נכון: יש חמש ארמונות בקופנהגן ששווה לראות.
אני יודע – יש הרבה אטרקציות בקופנהגן שכדאי לראות, וביקור בכל הארמונות הוא לא הכרחי למי שאין הרבה זמן בקופנהגן. אבל ביקור בלפחות אחד או שניים הם חובה.
טיפ חשוב: הכניסה לכל הטירות והארמונות בקופנהגן היא בחינם עם כרטיס קופנהגן, כך שמומלץ לקרוא על כרטיס קופנהגן ולהחליט האם זה שווה את זה לפני שאתם הולכים.
ואחרי כל ההקדמות – מוכנים לגלות את הארמונות בקופנהגן?
נתחיל.
רשימת ארמונות בקופנהגן
- ארמון כריסטיאנסבורג
- ארמון אמליינבורג
- טירת רוזנבורג
- טירת קרונבורג
- טירת פרדריקסבורג
ארמונות בקופנהגן שחייבים לראות
ארמון כריסטיאנסבורג
ארמון כריסטיאנסבורג, הממוקם ממש במרכז העיר, הוא ארמון בקנה מידה מפואר למדי. ביום הוא מאכלס את הפרלמנט הדני, בית המשפט העליון ומשרדי הממשלה. ניתן לבקר במגוון חדרים במקום וללכת בעקבות בני המלוכה, ואם יש לכם זמן רק לבקר בארמון אחד בקופנהגן, זה צריך להיות זה.
הלכתי לכריסטיאנסבורג מוכן להתרשם למדי, אבל נדהמתי לחלוטין מהגודל והשפע המוצגים במקום.
אבל לפני הכל, חשוב לציין, משפחת המלוכה למעשה כבר לא גרה כאן יותר. הם עברו לאמרון אמליינבורג (עוד מעט נדבר עליו) לאחר שסדרה של שריפות הרסה את ארמון כריסטיאנסבורג במאה ה-17. המעבר היה אמור להיות זמני אבל אני מניח שהם אהבו את הבית החדש שלהם ופשוט החליטו שלא לחזור. החיים יפים כשיש לך כמה ארמונות לבחור מבניהם.
מצד שני, הם עדיין משתמשים בכריסטיאנסבורג בתור הארמון הרשמי לארוחות ערב ממלכתיות וקבלות פנים מפוארות – ותוכלו לבקר במספר חלקים של הארמון כדי לקבל הצצה לכך.
הטובים והאהובים עליי ביותר הם חדרי הקבלה המלכותיים. חדרי הקבלה המלכותיים כוללים את חדר המגדל ואת חדר הכס שבו מקבלת המלכה את השגרירים הזרים בדנמרק. חדר הכס המפואר נותן גישה למרפסת שבה מכתירים את המלך החדש מול הציבור. לצדו, האולם הגדול, המכיל את שטיחי הקיר המפוארים של המלכה, הוא החדר המרשים ביותר בארמון.
מלבד חדרי הקבלה המלכותיים, תוכלו לבקר גם במטבח המלכותי (בו תראו איך הכינו את האוכל למשפחת המלוכה), באורוות המלכותיות ובחורבות של טירות קדומות יותר שנבנו באותו אתר. רוצים ללמוד עוד? מוזמנים לקרוא על ארמון כריסטיאנסבורג בפוסט שכתבנו במיוחד עליו.
ארמון אמליינבורג
זוכרים שאמרנו שמשפחת המלוכה כבר לא מתגוררת בטירת כריסטיאנסבורג? התואר הזה שמור לארמון אמליינבורג – עוד ארמון די גרנדיוזי שנמצא ממש במרכז העיר קופנהגן.
מכיוון שמשפחת המלוכה באמת גרה כאן, הגישה יחסית מוגבלת (באופן מובן למדי), אבל עדיין ניתן להיכנס למוזיאון המציג תערוכה של אזורי המגורים של המלוכה ומציע מבט אישי באופן מפתיע על אחת ממשפחות המלוכה העכשוויות והמתקדמות ביותר באירופה. היקף המוצגים במוזיאון הולך 150 שנה אחורה, וברוב הימים מתאפשרת כניסה לאולם הגאלה ולשאר החדרים המפוארים.
נסו לתאם את הביקור שלכם במקום לשעה 12:00 כדי לצפות בטקס החלפת המשמרות היומי, בו חיילי "משמר המלכה" צועדים מהבסיס שלהם הנמצא ליד טירת רוזנבורג דרך רחובות קופנהגן לאמליינבורג, לעיתים קרובות בליווי מוזיקה.
רוצים ללמוד עוד? מוזמנים לקרוא על ארמון אמליינבורג בפוסט שכתבנו במיוחד עליו.
טירת רוזנבורג
טירת רוזנבורג היא לדעתי הארמון היפה ביותר במרכז קופנהגן. ואיך שלא, כאשר היא נבנתה על ידי המלך כריסטיאן הרביעי בתור ארמון תענוגות (מה עוד ניתן לצפות מ-"מלך המסיבות", שהוליד יותר מ-20 ילדים במהלך חייו). המלך הידוע לשמצה החליט שהוא פשוט חייב להיות לו ארמון תענוגות משלו בדנמרק. היה ברור שהטירות הקיימות בקופנהגן לא מספקות, אז הוא הקים את רוזנבורג מחוץ למרכז העיר כדי לפנק את עצמו.
הטירה נראית כאילו היא לקוחה מאחד מסיפורי האגדה המפורסמים של הנס כריסטיאן אנדרסן. כבר מרחוק נוכל להבחין במבנה הלבנים החום עם הצריחים המחודדים והגבוהים שלו וגגות המתכת בצבע ירקרק, עם סדרה של חזיתות יפהפיות המתנשאות חדות וצרות מהחפיר שמסביב.
מפואר בצורה די אפלה וקודרת, הארמון הוא ביתם של יותר מכמה הפתעות. מבפנים, הטירה מאפשרת למבקרים בה לחוות לרגע את החיים המלכותיים של אנשי בית המלוכה הדני. מעבר במסדרונות המפוארים והמדרגות הספירליות מאפשר לגלות חדרים מלאים בחפצי מלוכה ודיוקנאות מפוארים. בין האטרקציות המרכזיות נמצא אולם האבירים המכיל את כסאות הכתר (של המלך והמלכה), ומרתף בו מוצגים תכשיטי הכתר הדני.
רוצים ללמוד עוד? מוזמנים לקרוא על טירת רוזנבורג בפוסט שכתבנו במיוחד עליה.
טירת קרונבורג
טירת קרונבורג הייתה פעם אחת הטירות הגדולות והיפות באירופה של תקופת הרנסנס, והיא גם מפורסמת בהיותה הטירה שבה שייקספיר קבע את עלילת המחזה המפורסם שלו "המלט".
למי שלא כל כך התחבר למחזה עצמו, אין מה לדאוג. למרבה המזל, הטירה הרבה יותר מרגשת. אני לא הטיפוס המתלהב – אבל אני מרגיש שפה בהחלט החסרתי פעימה. ואם לקחת קלישאה ולהשתמש בה בצורה הכי נדושה שלה, הטירה הזו נראית כאילו יצאה היישר מתוך סיפור אגדה.
צריחים שמבצבצים לכיוון השמיים, גגות רעפים אלגנטיים, קשתות ימי ביניימיות – לטירת קרונבורג יש את הכל. נוסיף לזה מיקום מדהים המשקיף על מצר המים שמפריד בין דנמרק לשבדיה, ונקבל יעד ששווה ביקור. אבל אחרי שנפלתי מהרגליים בחוץ, תהיתי לעצמי האם הפנים של הארמון יעמוד באותו הייפ. והתשובה הכנה היא… לא ממש.
הביקור בפנים הארמון בהחלט יפה אבל מכיל בעיקר שטיחי קיר מוזרים, מיטות אפיריון של המלוכה וציורים קלאסיים שתמצאו כמעט בכל טירה אירופאית מימי הביניים. אבל שלא תבינו אותי לא נכון, זהו אתר מורשת עולמי של אונסק"ו ושווה מאוד את הנסיעה של 45 דקות ברכבת ממרכז קופנהגן.
ארמון פרדריקסבורג: המוזיאון להיסטוריה לאומית
מבחינה אדריכלית, פרדריקסבורג היא ללא ספק הטירה היפה ביותר בקופנהגן, וכיום היא גם משכנו של המוזיאון הדני להיסטוריה לאומית.
הטירה מתוארכת למאה ה-17, ונבנתה בהוראת המלך כריסטיאן הרביעי. הבניין המפואר בסגנון בארוק יושב בציוריות ליד אגם באזור הילרוד (Hillerød) יחד עם גנים מטופחים בצורה מושלמת, כאילו היינו צריכים עוד סיבה לצלם פה תמונה, או 500.
בפנים, הקדישו זמן לשוטטות באוספים של המוזיאון, שככל הנראה יש בו כמה מהפורטרטים ההיסטוריים הטובים ביותר, הרהיטים וחללי הפנים המרשימים בדנמרק. מומלץ לבדוק את שעות הפתיחה והסגירה (בחורף זה מוקדם!) כדי לוודא שאתם משאירים לעצמכם מספיק זמן ליהנות מהמוצגים בפנים.
לקריאה על עוד מוזיאונים בקופנהגן.
עוד ארמונות בקופנהגן
זה לא הכל. מעבר לחמשת הארמונות שציינו, למשפחת המלוכה הדנית יש עוד ארבע (ובסך הכל תשע) טירות ברחבי המדינה. כמו שציינו, מקום המגורים העיקרי שלהם הוא טירת אמליינבורג במרכז קופנהגן, שם תוכלו לפגוש (אם יהיה לכם מזל) את המלכה מרגרט השנייה וגם את משפחתו הצעירה של יורש העצר פרדריק.
אם יש לכם זמן (וכוח), מומלץ לשקול נסיעה לארמון ההרמיטאז' -ארמון ציד מפואר שנבנה בשנת 1734 עבור מלך דנמרק כריסטיאן השישי. כשהוא נמצא במרכזו של פארק צבאים, במרחק נסיעה קצרה ברכבת מלב העיר, הארמון הזה הוא אחת מיצירות הבארוק הגדולות ביותר בדנמרק ומוגדר כאתר מורשת עולמי של אונסק"ו.