יוטלנד

יוטלנד: חצי האי הגדול בדנמרק

יוטלנד הוא חצי אי נמוך במערב דנמרק אשר מפריד בין הים הצפוני והים הבלטי, וגובל בגרמניה מדרום (היחיד שמחובר הלכה למעשה לאירופה עצמה). חצי האי מהווה את רוב שטחה של דנמרק והוא ביתם של כ-2.5 מיליון דנים. על פני 11,500 הקילומטרים הרבועים של חצי האי נמצא את הערים הגדולות: אורהוס, שהיא העיר השנייה בגודלה בדנמרק ונמלה הראשי, ונקראת באופן לא רשמי "בירת יוטלנד", אולבורג, העיר הרביעית בגודלה בדנמרק, ואסביירג, העיר החמישית בגודלה שנקראת "שיקגו של דנמרק".

רבות מהפעילויות הנפוצות של תושבי יוטלנד מושפעות מהטופוגרפיה השטוחה של חצי האי. ענפי ספורט פופולריים ביוטלנד הם גלישת רוח ורכיבה על אופניים, מכיוון שהשטח השטוח והאחיד מושלם לאופניים והרוחות הדניות הבלתי ניתנות לעצירה הנושבות על פני חצי האי נהדרות לגולשי רוח.

יוטלנד, כמו כמעט כל דנמרק, מורכבת ממרבץ קרחוני על בסיס אבן גיר. כמדינה נמוכה, הגובה הממוצע של דנמרק הוא כ-30 מטרים, והנקודה הגבוהה ביותר במדינה, Yding Skovhoj בדרום מזרח יוטלנד, היא רק כ-250 מטרים מעל פני הים.

הערים המרכזיות ביוטלנד

אורהוס היא הבירה הלא רשמית של יוטלנד והעיר המאוכלסת ביותר בחצי האי. היא נמצאת בחוף המזרחי של יוטלנד ואחרי קופנהגן, היא העיר השנייה בגודלה בדנמרק. העיר היא המרכז האורבני והתרבותי של האיזור – זוהי עיר אוניברסיטה שוקקת ונמרצת שמארחת כמה מאירועי התרבות והמוסיקה הטובים ביותר במדינה. מדי שנה, האיחוד האירופי מכתיר שתי ערים אירופיות כ-"בירת התרבות האירופית". Aarhus נבחרה לרשימה בשנת 2017 בשל ההיצע העצום שלה של אירועי תרבות ומקומות לביקור.

אולבורג היא מרכז תרבות ועיר נמל בצפון יוטלנד, השוכנת על הגדה הדרומית של פיורד לים. זוהי עיר גדולה ומרכזית, המציעה חיי לילה שוקקים ומיוחדים. העיר היא נקודת מוצא מצוינת ליציאה לטיולי שטח בטבע הסובב, היות והיא גם משמשת כמרכז התחבורה עיקרי של האזור. מרכז העיר שמר על אופיו העתיק מן המאה ה-17, בימים בהם הגיע העיר לשיא פריחתה ושגשוגה.

תוכלו לבלות יום חביב בעיר העתיקה ביותר בדנמרק, ריב (Ribe), שהיא מקום נהדר לראות קצת היסטוריה. העיר שימשה כעבר כעיר נמל מרכזית ותחנת עצירה מרכזית לעולי הרגל בדרכם לרומא. מאז, דומה שלא חלו בה הרבה שינויים. אדמות הביצה הסובבות אותה, שמנעו כל התפתחות תעשייתית בקנה מידה משמעותי, ותכנית שימור מיוחדת גרמו לעיר לשמור על מראה (וגודל) של עיירה מימי הביניים. ואיך לא – במקום פועל מוזיאון ויקינגים חביב ביותר.

מיקומו של האי יוטלנד בין שאר חלקי דנמרק
מיקומו של האי יוטלנד בין שאר חלקי דנמרק

קצת היסטוריה

היוטים, שעל שמם נקראה יוטלנד, היו אחד משלושת העמים הגרמאניים החזקים ביותר בתקופת הברזל הנורדית במאות השישית והחמישית לפני הספירה. מביתם ביוטלנד, יחד עם הונדלים והסקסונים, היגרו היוטים לבריטניה החל משנת 450 לספירה בערך, מה שפתח את הדרך הארוכה ליצירת הממלכה הבריטית ולתחילתה של הציוויליזציה המערבית המודרנית.

הסקסונים אכלסו את החלק הדרומי ביותר של חצי האי עד שקרל הגדול הכניע אותם באלימות בשנת 804, לאחר 30 שנות לחימה. במשך הזמן, היריבות בין השבטים הצטמצמה הודות לנישואים מעורבים בין יוטים ודנים. הדנים, כולל יוטלנד, התאחדו בשהת 965, וקוד יוטלנד, קוד אזרחי שנחקק תחת המלך ולדמר השני מדנמרק ב-1241, יצר מערכת חוקים אחידה המסדירה את חצי האי ויחסיו עם שאר דנמרק. הדנים המודרניים מחשיבים עצמם לצאצאיהם של מלכים שחיו באזור אופסלה, שוודיה בזמן שלפני ההיסטוריה המתועדת בסקנדינביה.

נקודת ציון היסטורית נוספת היא קרב יוטלנד, שנערך בין הצי המלכותי הבריטי לצי הגרמני הקיסרי מ-31 במאי עד 1 ביוני 1916, בשיא מלחמת העולם הראשונה. בקרב השתתפו כ-150 אוניות מלחמה בריטיות, בנות יותר ממיליון טון בסך-הכל, ובהן כ-65,000 איש, וכ-100 אוניות מלחמה גרמניות, בנות 900,000 טון, שהופעלו על ידי 45,000 איש. הקרב הסתיים בקיפאון מסוים, כאשר הבריטים מאבדים פי שניים יותר ספינות ואנשים ובכל זאת מצליחים לעצור את התקדמות הצי הגרמני.

לקריאה נוספת: כלבי ים בדנמרק: האי פנה (Fanø)