בעמוד הבא אנחנו הולכים לכתוב את כל מה שאנחנו יודעים לגבי כסף בקופנהגן: שימוש במטבע המקומי, יחסי המרה, הוצאת כסף ושימוש בכרטיסי אשראי, כמה טיפ מומלץ לתת ועוד כמה עצות שיחסכו לכם עלויות. שווה להמשיך לקרוא!
המטבע המקומי – כתר דני
שימו לב שלמרות שדנמרק היא חלק מהאיחוד האירופי, היא אינה משתמשת במטבע האירו. כתר דני (בדנית: danske krone, קרונה) הוא המטבע החוקי הרשמי בממלכת דנמרק, ובזמן הכתיבה ערכו בערך כפול מהשקל הישראלי (ז"א ש-100 כתר שווים קצת פחות מ-50 שקלים). היכנסו לראות את השער הנוכחי בזמן אמת בגוגל פייננס.
הקוד הפיננסי של המטבע הוא DKK.
שטרות בשימוש 50, 100, 200, 500, 1,000 קרונה.
מטבעות בשימוש 50 אורה (דומה לאגורות), 1, 2, 5, 10, 20 קרונה.
מאז 2006, שטרות הכסף הדני קיבלו עיצוב חדש, בקונספט ה-"גשרים" היצירתי שזכה להתלהבות רבה. הנושא של השטרות החדשים הוא גשרים דניים והנופים שמסביב, לצד פריטים היסטוריים שנמצאו באותה סביבה. האמנית הדנית קארין בירגיט לונד בחרה לפרש את הנושא הזה בשתי דרכים: גשרים כקשר בין חלקים שונים של דנמרק וכקשר בין העבר להווה. ההווה מיוצג על ידי הגשרים, והעבר על ידי חמישה חפצים פרהיסטוריים ייחודיים שנמצאו ליד הגשרים.
המרת כסף
באופן אישי, לא היינו ממליצים להמיר כסף. מאה אחוז מהעסקים בהם יצא לנו לאכול או לקנות קיבלו כרטיס אשראי – וזה כולל גם את מוכרי הנקניקיות ברחוב והגזלנים בפארק. בפעם אחת בה בדקנו את האופציה להחליף אירו לכתר דני, סתם כי נשאר לנו מטיול אחר, זה נראה שעמלת ההמרה הייתה גבוהה במיוחד או ששער החליפין היה נמוך לרעתנו (למול השער היציג).
מצד שני, כדאי לוודא מול חברת האשראי שלכם בארץ שכרטיס האשראי שלכם הוא בינלאומי (כמובן), ושאין בו עמלות המרה גבוהות.
בכל מקרה, למי שמעוניין יש חנויות להמרת כסף בקופנהאגן במדרחוב הקניות הראשי (ה-Stroget), בתחנת הרכבת המרכזית ובשדה התעופה.
כסף בקופנהגן: שאלות נפוצות
המטבע של דנמרק הוא כתר דני (Krone), המסומל בעזרת האותיות kr. אמנם עדיף להשתמש בדנמרק בכתר דני, אבל במקרים מיוחדים ניתן יהיה גם להשתמש באירו ובדולרים, בעיקר כאשר משלמים על פריטים במחיר גבוה כמו חדרי מלון.
באופן כללי, לא. כרטיסי אשראי מתקבלים כמעט בכל מקום ואני לא השתמשתי במזומן בשום שלב במהלך הטיולים שלי בקופנהגן. אבל, שימו לב לרוב כרטיסי האשראי הישראלים יש עמלת המרה של כ-3% – כדאי לברר ולהתמקח עם הבנק לפני הנסיעה!
האירו אינו מקובל בדרך כלל בדנמרק. עם זאת, ניתן לשלם באירו בחנויות כלבו גדולות, חנויות תיירים, מוניות וכדומה – אבל מומלץ לברר מראש ולבדוק מה שער החליפין.
בקופנהגן, מתן טיפ הוא לא מסורת. אם אתם מקבלים שירות טוב יוצא דופן, אתם מוזמנים לתגמל את המלצר/ית בטיפ, אבל זה לא מצופה מכם. עלות השירות כלולה בדרך כלל בחשבון במסעדות, בתי מלון ומוניות, ולפיכך זה לגמרי תלוי בכם ואם בא לכם לעגל את החשבון כלפי מעלה או לא.
איך לחסוך כסף בקופנהגן?
דנמרק היא מדינה יחסית יקרה (החמישית בעולם, בפעם האחרונה שבדקנו), אבל זה לא אמור להפחיד אתכם. הנה סיכום של הטיפים המובילים שלנו לחיסכון בכסף בטיול הבא שלכם לעיר:
ביקור בעונת השפל – העצה מספר אחת שלנו כדי לחסוך כסף בחו"ל היא לבקר מחוץ לעונות השיא של החגים. עבור דנמרק, זה אומר להימנע מחודשי הקיץ המושכים ומתקופת החגים (הנוצרים).
השכרת אופניים או הליכה ברגל – רכיבה על אופניים היא אמצעי התחבורה הקל והנפוץ ביותר בדנמרק. עם מסלולי רכיבה נרחבים בכל הערים הגדולות, אין צורך לשכור רכב אם אתם מתכננים חופשה עירונית. שבילי אופניים אפילו מחברים בין כל האזורים הכפריים. אז אם אתם הרפתקנים ובעלי תקציב מוגבל, שקלו טיול הרפתקה של רכיבה על אופניים.
חיו כמו מקומיים – לא רק שהמטבח המקומי נותן טעימה אמיתית מהתרבות של מדינה, אלא שצריכה של אוכל מקומי כמו דגים טריים ומוצרי יסוד יכולים להיות זולים בהרבה מבילוי יומיומי במסעדות גורמה. תרבות השתייה היא גדולה גם בדנמרק – שתו, אכלו ותשמחו עם המקומיים (ונסו קצת סמורברוד)!
אל תיפלו למלכודות תיירים – ניתן למצוא קניות של מצרכים בתקציב נמוך בדנמרק אם בודקים קצת מסביב למרכז העיר והרחובות הראשיים ומהתיורים. נסו להיכנס לרשתות כמו Aldi, Bilka, ו-Lidl.
צאו מעבר לקופנהגן – הבירה הדנית היא היעד הפופולרי ביותר, ולא בכדי, אבל דנמרק מציעה הרבה יותר מאשר קופנהגן ויציאה לכמה ימים בכפרים המרהיבים או אפילו לערים שקטות יותר כמו אורהוס, אודנס או אלבורג באמת יכולה לחסוך לכם קצת כסף.